Skip to content

Beste yogini’s en yogi’s,

Ik wil graag wat met jullie delen. Een stukje van mijn pad, ontdekkingen en inzichten. Een spontaan stukje tekst met als onderliggende uitnodiging om eens te kijken of yoga je nog meer te geven heeft.
——————————
Yoga zoals hier omschreven gaat over de methode, techniek en filosofie die ontworpen is om je essentie te ontdekken.
——————————
Het yogapad heeft me door de jaren heen laten zien dat yoga meer is en meer potentie heeft dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Maar zo is het niet altijd geweest. Het beeld dat ik in de beginjaren ontwikkelde over de potentie van yoga ontstond uit het lezen van de vaak magische yogaverhalen en de klassieke Indiase geschriften en hun commentaren. De verhalen inspireerde me en wakkerde een innerlijk verlangen aan. Maar ik realiseerde me niet dat het ook echt mogelijk is om het doel van yoga stap voor stap te realiseren in jezelf.

In de eerste jaren deed yoga me goed en gaf me richting en het leek een goede keuze om opleidingen te gaan volgen om zelf ook les te kunnen gaan geven. In die tijd leerde ik de asana’s, pranayama’s en meditaties. Leerde ik de filosofie, yoga etiquette en gebruiken en leerde ik de “yogataal” spreken. Nieuwe woorden die yogisch klonken maar die nog niet verrijkt waren door innerlijke ervaring en realisatie.

Na het afronden van verschillende opleidingen en een langere tijd in India te zijn geweest, begon er iets te knagen. Want het verhaal van yoga klinkt mooi, het trekt fijne mensen aan en ook geeft yoga het idee dat je met iets nobels en spiritueels bezig bent. Maar werkt het ook? En hoe graag ik daar ook ja op had willen zeggen was het enige eerlijke antwoord nee.

Ik had (onbewust) een web van ideeën, overtuigingen en gedragingen gecreëerd dat yogisch aanvoelde en er zo ook uitzag. Een gewenst yogisch plaatje omdat iedereen het zo leek te doen. Maar waarschijnlijk ook gewenst voor mezelf, om mijn ego niet teleur te stellen. Want toegeven dat je veel tijd hebt besteed aan het najagen van een illusie, dat lijken ego’s niet graag te doen.

Langzaam begon het te dagen dat het tijd was om zelf na te gaan denken. Om eens eerlijk te kijken naar wat ik tot nu toe in yogaland had mogen ervaren, en wat ik er zelf mee had gedaan. Dit heeft mijn beleving en beoefening de laatste tien jaar radicaal veranderd. Yoga is een innerlijk proces geworden. Werkzaam en voelbaar effectief. Eerlijker en echter.

Dit zijn een aantal inzichten die mij hebben geholpen en helpen. In willekeurige volgorde en absoluut niet volledig. Al klinken ze als statements, voortschrijdend inzicht zal ze vast verfijnen en/of ontkrachten in de toekomst. Maar ik had ze graag gelezen toen ik met yoga kennis maakte.

1. We nemen genoegen met weinig. We zijn collectief gaan geloven dat yoga bedoelt is om te ontspannen, beter in je lijf te zijn en een fijne ervaring te hebben en ons enige zingeving te verschaffen. Nu is dit allemaal bijzonder waardevol. Maar yoga heeft meer te bieden. Veel meer. Yoga is ontworpen om effect te hebben. Yoga heeft het vermogen om je essentie te onthullen.

2. Vind een leraar of bron van inspiratie die levende ervaring heeft op het pad van yoga. Als yoga je gekozen pad van spirituele ontwikkeling is, dan hoort het doen van sadhana (spirituele beoefening) hierbij. Dat is hoe de methode yoga ontworpen is. Intellectueel begrip is niet goed genoeg, het mooi kunnen vertellen is niet goed genoeg. Daarom is het vinden van iemand in wie het vuur van levende ervaring en kennis brandt zo waardevol. Dit zal je inspireren om dit vuur ook in jezelf te ontsteken en dat zal je helpen bij jouw volgende stap op jouw pad.

3. Doe zelf dagelijkse beoefening om diezelfde levende ervaring in je wakker te maken.

4. Blijf geïnspireerd. Gun je zelf inspiratie die maakt dat je een volgende stap kan zetten op je eigen pad. Inspiratie die maakt dat je in beweging komt. En als je merkt dat je het moeilijk vindt om je te laten inspireren, kies één ding en blijf erbij. Werk ermee tot je het eigen gemaakt hebt. Teveel input is verlammend.

5. Yoga is een methode en gebaseerd op onderliggende principes van menselijke transformatie. Het begrijpen van deze principes helpt je in je eigen beoefening. Ook helpt het om effectieve yogatechnieken te leren herkennen.

6. Deze principes van menselijke transformatie maken lesgeven in yoga logisch. En logica in het lesgeven maakt dat je geen dingen hoeft te verzinnen om mensen mee te vermaken. Lesgeven kan op die manier een structurele methode worden die mensen helpt om de vaardigheden en inzichten te ontwikkelen die maakt dat het levende vuur in hen ook wakker kan worden.

7. Kies een yogamethode waar je voor langere tijd dagelijks mee oefent. Zomaar wat (zelfbedachte) technieken combineren is een ultiem recept voor stagnatie. Het voelt wel goed maar helpt je niet om thuis te komen in je essentie.

8. Van yoga word je geen beter of leuker mens. Yoga is de stelselmatige ontmanteling van je ego structuur en je ik-idee. De technieken van yoga helpen om op alle lagen deze ontmanteling te versnellen. Je wordt niets nieuws of beters. Je her-kent dat wat je altijd al was.

9. Stop met dingen mooier maken dan ze zijn. Als waarheid het doel is, dan heeft het jouw verhaal niet nodig om waar te zijn. De gewoonte om dingen mooier te maken maakt dat je delen van jezelf uit het zicht houdt waardoor ze als onderstroom je leven blijven kleuren. Echtheid en een voorliefde voor waarheid is een waardevol ingrediënt op het pad.

10. Onderzoek je eigen rol in het doorgeven van de yoga illusie aan de volgende generatie. Dat geldt voor iedere docent maar vooral voor iedereen die docenten opleidt. Ideeën zijn krachtig. Niet juist gerichte ideeën kunnen het tegenovergestelde effect hebben van hoe ze vanuit onwetende goedheid bedoelt zijn.

Blijf geïnspireerd en enjoy!

Pieter

Sadhana Intensive – Inner Strength
7 t/m 13 februari 2021

Sadhana Intensive – dag 1

Ontdek de kracht van een heldere intentie (sankalpa).

Al raak je nog zo vaak de weg kwijt op je dag, je sankalpa zal je helpen om iedere keer weer koers te zetten richting je ideaal.

Sadhana Intensive – dag 2

Er zijn geen heldendaden nodig om te veranderen.

De kunst is om iedere dag iets bij te sturen in de gewenste richting.

Gebruik je intentie als leidraad, maar zet kleine stapjes.

Geduld is ook een teken van wijsheid.

Wanneer je beseft dat je er ook jaren over hebt gedaan om de huidige gewoonten en patronen op te bouwen, is het niet gek dat het even duurt voor er een nieuwe gewoonte ontstaat.

Sadhana Intensive – dag 3

Blijf erbij. Zo simpel en zo uitdagend.

Ontdek dat je in ieder moment aanwezig kan zijn. Ontdek dat je niet hoeft te vluchten in gedachten of ontwijkend gedrag.

Blijf erbij. Wat het ook is. Leer het leven en jezelf echt kennen. Niet vanuit je denken maar door intiem contact te hebben met dat wat je ervaart.

Blijf bij ieder gevoel, iedere gedachte, iedere sensatie, iedere situatie.

Waarom? Omdat deze echtheid nodig is om te gaan zien hoe je systeem werkt. Zo ontstaat de ruimte om andere keuze te kunnen gaan maken.

Blijf erbij. Zo simpel en zo vervullend.

Sadhana Intensive – dag 4

Het ontwaken van innerlijke kracht heeft andere ingrediënten dan je misschien zou denken.

Ongerichte wilskracht of tijdelijke momenten van inspiratie voelen wel heel krachtig, maar hebben niet het vermogen om je gedurende langere tijd de energie te geven om te doen wat nodig is.

Te doen wat nodig is om te leven naar jouw ideaal, jouw hoogste waarheid.

Er is dus iets anders nodig.

Het start met een wens of intentie. Vervolgens is het belangrijk om onszelf te leren kennen.

Hoe werkt ons denken, onze emoties. Wat gebeurt er eigenlijk gedurende de dag in ons? Wat zijn de krachten in ons die maken dat we leven zoals we leven?

Het is daarom belangrijk om te leren bewust aanwezig te zijn in je dag. Iedere moment weer. Blijf erbij!

En wanneer dit vermogen langzaamaan in je wakker wordt, ontstaat er ruimte. Je krijgt de mogelijkheid om te kiezen hoe je reageert op je eigen gewoontepatronen.

Houdt je ze in stand? Of maak je een andere keuze?

Sadhana Intensive – dag 5

Om meer in harmonie met de levensstroom te leven is het waardevol om de juiste hoeveelheid inspanning te leren gebruiken.

Zowel in momenten van inspanning als in ontspanning.

Een teveel aan inspanning wordt krampachtig en maakt dat je de levensstroom afknijpt.

Daarom, ontspan in de inspanning.

Ontspanning die te passief is heeft eenzelfde effect. Want als er te weinig levendigheid is in ons, stagneert de levensstroom ook.

Daarom, blijf helder in ontspanning.

Enjoy!

Sadhana Intensive – dag 6

DIt is pas het begin. Je weet de weg. Je hebt genoeg geleerd om aan de slag te gaan.

Nu is het tijd om het je eigen te maken. Wacht niet op toestemming van buitenaf.

Ga op avontuur. Ontdek, experimenteer en vergeet vooral niet te spelen.

Sadhana Intensive – dag 7

De dingen die je leert zijn als zaden.

Ze moeten geplant worden in de bewerkte aarde van ons lichaam en zenuwstelsel.

Ze hebben tijd, aandacht, intentie en oefening nodig.

Er is geduld nodig in het groei- en rijpingsproces,

De tijd van oogsten komt vanzelf.

————————

Schrijf de dingen die je leert niet alleen op in je boek met waardevolle aantekeningen. Daar zullen ze nooit de vruchtbare aarde vinden.

Gebruik dat wat je geleerd hebt niet als een nieuw feitje in de collectie van dingen die je al zo goed “weet”

Het zaadje van dat wat je leert moet geplant worden, heeft aandacht, tijd, intentie en energie nodig om tot rijping te komen.

Alleen dan zal het vrucht dragen.

Alleen dan zal het onderdeel van je worden.

Alleen dan wordt weten uiteindelijk wijsheid.

Sadhana Intensive – Inner Strength
27 december 2020 – 2 januari 2021

Sadhana dag 1

Houd je rug recht!

Het leren kennen en werken met prana, de levensenergie, is een belangrijk onderdeel op het yogapad. Omdat alles in ons met elkaar verbonden is, start je niet altijd direct op de laag van de levensenergie. Soms is de adem en soms het lichaam de ingang.

Een simpele oefening om via de lichaamshouding de levensenergie beter te laten stromen, is oefenen met het recht houden van je rug. Niet strak, maar een lange en soepele wervelkolom die niet ingezakt is.

Oefen jezelf tijdens het zitten en staan. En juist op de momenten dat je even moe bent, je verveeld oid. zorg dan in ieder geval dat je je rug recht houdt. Je zal merken dat het een verschil maakt.

Zo zal je ook merken dat wanner je met een actieve rechte wervelkolom je social media bekijkt, het een andere ervaring geeft. Als je wervelkolom recht is zal je je niet zo verliezen in wat je ziet.

Sadhana intensive – Dag 2

Blijf met een rechte rug bewust bij iedere ervaring en gevoel.

Vlucht niet in afleiding of in je denken. Blijf erbij. Voel dat het leven ook in alle volheid stroomt als het even ongemakkelijk is.

Het zijn alleen onze ideeën over hoe de wereld en ons leven eruit zou moeten zien, wat maakt dat we het leven niet in alle aspecten kunnen omarmen.

Sadhana Intensive – Dag 3

Je rechte rug is niet star en strak. Je rechte rug wordt gedragen door een soepele en actieve wervelkolom en is een reflectie van je innerlijke houding.

Het heeft tijd nodig om jezelf en je lichaam te herinneren dat je op een andere manier door het leven mag bewegen. Aanwezig, energiek en bereid om bij iedere ervaring in het leven te zijn.

Herinner jezelf er duizend keer aan. Het is normaal dat je het vergeet en dat je weer in je oude vertrouwde houding terugzakt. Maar je lichaam zal de nieuwe manier langzaamaan gaan herkennen en dan komt er een dag dat je oude houding niet meer vertrouwd aan zal voelen.

Sadhana Intensive – dag 4

Vanmorgen was de vierde ochtend van de sadhana. De uitnodiging was simpel: mis geen ademhaling.

Maar om dit te doen zal je vanuit je eigen nieuwsgierigheid moeten gaan ontdekken of dit kan. Wat je erbij helpt en wanneer je het kwijtraakt. Om zo zelf te ontdekken wat het voor je doet.

Zet zelf je volgende stap. Niemand anders kan dat voor je doen. Iemand kan je de weg wijzen, maar je zal zelf het pad moeten gaan.

Jouw wens/verlangen om te ontdekken is de ingang.

Wacht niet op toestemming van buitenaf.

Start nu!

Sadhana Intensive – dag 5

Op het pad van yoga is er zoveel te ontdekken. Iedere keer opent zich weer een nieuw aspect waar je tot nu toe nog niet bewust van was. En hoe prachtig en inspirerend dit ook is, het kan ook een valkuil zijn.

Want je kan moeiteloos verzanden in een overdosis inspirerende dingen, of in nieuw ontdekte stukken van jezelf waar je óók nog wat mee moet. En uiteindelijk doe je niets en blijf je aan de oppervlakte.

Dus leer jezelf aan om, naast je dagelijkse basisbeoefening, met één ding tegelijk te werken.

Geef het je tijd en aandacht. Ontdek de onderliggende overtuigingen en kijk op welke manier het verweven is met jezelf en je leven. Pluis het uit, maak het je eigen en integreer het. Dan pas gaat het echt voor je werken.

Enjoy!

Sadhana Intensive – dag 6

Wanneer je gaat ontdekken welke invloed je wervelkolom heeft op je innerlijke ervaring dan wordt een interessant mechanisme zichtbaar.

Normaal gesproken zijn we gewend om alles wat onze innerlijke stem ons vertelt te geloven, en ons hele systeem gaat zich er dan ook naar gedragen.

Wanneer zo’n verhaal door ons systeem gaat (je bent moe, zielig, je hebt al zoveel gedaan, het is oneerlijk etc.) zakken we de passiviteit in en laten we onszelf en de wereld kleuren door het verhaal.

Maar wanneer je wervelkolom rechtop is, dan is het een stuk lastiger om je eigen moeilijke verhalen te geloven en in de slachtoffer modus te stappen.

Bijvoorbeeld: Ben je moe? Neem rust. Geen tijd om te rusten? Ga niet hangen in je moeheid, leef vol en ga vanavond wat eerder naar bed.

Zo is een actieve wervelkolom toegankelijk en toepasbaar en een mooie ingang voorbij je beperkende verhalen te gaan.

Sadhana Intensive – dag 7

Je hebt geen bovennatuurlijke krachten nodig om dagelijks tijd te maken voor je meditatie. Het vraagt alleen om een heldere en krachtige keuze.

Een keuze om te investeren in dat wat je goed doet.

Na een tijd deze keuze gemaakt te hebben merk je dat het woord goed de lading niet dekt.

Dagelijkse beoefening van werkzame technieken transformeert je op het diepste niveau.

Back To Top