Skip to content
individuele retraite

Er is heel veel geschreven over yoga en meditatie en aanverwante onderwerpen. En zelf hebben we een yogabibliotheek met een kleine duizend boeken. Maar niet ieder boek is van hetzelfde kaliber.

In deze lijst een opsomming van boeken die mij het meest gebracht hebben. Soms inspiratie en motivatie, soms achtergrondinformatie en soms technische kennis.

Deze boeken geven je een wonderlijke inkijk in de wereld van yoga, meditatie, tantra, zelfonderzoek en verhalen uit de yogatraditie.

Laat je verwonderen en inspireren. Maar vergeet niet dat je uiteindelijk je eigen pad moeten gaan. Zoals Matsuo Basho schreef:

“Do not seek to follow in the footsteps of the wise; seek what they sought.”

Dansende leegte / Emptiness Dancing door Adyashanti

Adya is een bekende leraar die als geen ander, in zijn eigen heldere woorden en gebaseerd op zijn eigen directe ervaring, kan vertellen over het proces van ontwaken.

Spiritual Cannibalism door Rudi (Swami Rudrananda) – Engelstalig

Een verfrissende kijk op groei en spiritualiteit. Rudi leert je als geen ander om te doen wat nodig is.

Standing as awareness & The direct path door Greg Goode – Engelstalig

Het directe pad is geïnspireerd door Sri Atmananda (Krishna Menon) en onderzoekt de vragen en twijfels die je afhouden van het realiseren van wat je bent, namelijk liefdevol, open en helder bewustzijn.

Spiritueel materialisme doorsnijden – Chogyam Trungpa

Al is al het andere wat Trungpa gedaan heeft misschien niet precies wat we verwachten van een spiritueel leraar, dit boek is voor iedereen belangrijk. Een heldere omschrijving hoe ook je spiritualiteit gekaapt kan worden door zelfbedrog.

The Aghora Trilogy door Robert E. Svoboda – Engelstalig

Een bijzondere inkijk in de wereld van tantra en aghora. Robert beschrijft de ervaringen die hij heeft met zijn leraar Vimalananda.

The Recognition Sutras door Chrisopher Wallis – Engelstalig

Een volledige vertaling en uitleg van het duizend jaar oude meesterwerk de Pratyabhijna-hridaya. Geschreven door de tantrische meester Ksemaraja.

Advanced Yoga Practices volume 1 & 2 door Yogani – Nederlands- en Engelstalig

Deze twee boeken bevatten alle technieken van het AYP systeem met onder andere de wervelkolomademhaling, mantra meditatie, samyama, gevorderde pranayama’s en nog veel meer. Een goudmijn aan kennis voor iedere yogaliefhebber.

Spiritual enlightenment, the damnest thing door Jed Mckenna – Engelstalig

Deel een uit een serie van drie boeken die alle spirituele heilige huisjes met de grond gelijk maakt. Een vermakelijke en goed leesbare serie boeken die het vermogen hebben om je te doen ontwaken uit je spirituele overtuigingen en gemakszucht. Inspirerend en ontwrichtend tegelijkertijd.

Introductie in tantra / introduction to tantra door Lama Yeshe

Lama Yeshe geeft een levendig en helder overzicht van het boeddhistische tantrische pad.

Halfway up the mountain door Maria Caplan – Engelstalig

Maria Caplan beschrijft in dit boek aan de hand van vele voorbeelden, interviews en ervaringen het gevaar van premature claims van verlichting.

At the eleventh hour – door Pandit Rajmani Tigunait – Engelstalig

De biografie van Swami Rama die geschreven is door zijn leerling en opvolger Rajmani Tigunait. Swami Rama is een bijzondere en vaak onnavolgbare verschijning geweest en tegelijkertijd een bron van inspiratie voor velen.

The Way of the pilgrim vertaling / de weg van de pelgrim

Het verhaal van een anonieme Russische pelgrim die op zoek is naar het geheim van bidden. Een mooie en inspirerende kennismaking met het oosterse christendom.

Tantric Quest / Tantra op zoek naar absolute liefde – Daniel Odier

Een wonderbaarlijke ontmoeting van Daniel Odier met Devi een grote vrouwelijke yogi die hem meeneemt op een mystieke reis.

Autobiografie van een yogi door Paramahansa Yogananda

Het levensverhaal van Paramahamsa Yogananda en de bijzondere ontmoetingen die hij heeft met de meest wonderlijke yogi’s en yogini’s. Misschien wel het meest gelezen boek over yoga en meditatie.

Sprookjes, legenden en verhalen uit Rusland door Leo Tolstoj

Prachtige spirituele verhalen die zich afspelen op het Russische platte land.

The Gospel of Sri Ramakrishna door Mahandranath Gupta (M) – Engelstalig

Ramakrishna leefde eind 1800 in India. Zijn leven en leringen zijn opgeschreven door M. De boeken geven de dagelijkse interacties weer die Ramakrishna had met spirituele zoekers en het onderricht dat hij ze gaf.

God lived with them door Swami Chetananda – Engelstalig

Dit boek beschrijft de levensverhalen van de 16 monastische leerlingen van Ramakrishna, hiervan is Swami Vivekananda de meest bekende.

Back To Top