Skip to content

Beste yogini’s en yogi’s,

Ik wil graag wat met jullie delen. Een stukje van mijn pad, ontdekkingen en inzichten. Een spontaan stukje tekst met als onderliggende uitnodiging om eens te kijken of yoga je nog meer te geven heeft.
——————————
Yoga zoals hier omschreven gaat over de methode, techniek en filosofie die ontworpen is om je essentie te ontdekken.
——————————
Het yogapad heeft me door de jaren heen laten zien dat yoga meer is en meer potentie heeft dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Maar zo is het niet altijd geweest. Het beeld dat ik in de beginjaren ontwikkelde over de potentie van yoga ontstond uit het lezen van de vaak magische yogaverhalen en de klassieke Indiase geschriften en hun commentaren. De verhalen inspireerde me en wakkerde een innerlijk verlangen aan. Maar ik realiseerde me niet dat het ook echt mogelijk is om het doel van yoga stap voor stap te realiseren in jezelf.

In de eerste jaren deed yoga me goed en gaf me richting en het leek een goede keuze om opleidingen te gaan volgen om zelf ook les te kunnen gaan geven. In die tijd leerde ik de asana’s, pranayama’s en meditaties. Leerde ik de filosofie, yoga etiquette en gebruiken en leerde ik de “yogataal” spreken. Nieuwe woorden die yogisch klonken maar die nog niet verrijkt waren door innerlijke ervaring en realisatie.

Na het afronden van verschillende opleidingen en een langere tijd in India te zijn geweest, begon er iets te knagen. Want het verhaal van yoga klinkt mooi, het trekt fijne mensen aan en ook geeft yoga het idee dat je met iets nobels en spiritueels bezig bent. Maar werkt het ook? En hoe graag ik daar ook ja op had willen zeggen was het enige eerlijke antwoord nee.

Ik had (onbewust) een web van ideeën, overtuigingen en gedragingen gecreëerd dat yogisch aanvoelde en er zo ook uitzag. Een gewenst yogisch plaatje omdat iedereen het zo leek te doen. Maar waarschijnlijk ook gewenst voor mezelf, om mijn ego niet teleur te stellen. Want toegeven dat je veel tijd hebt besteed aan het najagen van een illusie, dat lijken ego’s niet graag te doen.

Langzaam begon het te dagen dat het tijd was om zelf na te gaan denken. Om eens eerlijk te kijken naar wat ik tot nu toe in yogaland had mogen ervaren, en wat ik er zelf mee had gedaan. Dit heeft mijn beleving en beoefening de laatste tien jaar radicaal veranderd. Yoga is een innerlijk proces geworden. Werkzaam en voelbaar effectief. Eerlijker en echter.

Dit zijn een aantal inzichten die mij hebben geholpen en helpen. In willekeurige volgorde en absoluut niet volledig. Al klinken ze als statements, voortschrijdend inzicht zal ze vast verfijnen en/of ontkrachten in de toekomst. Maar ik had ze graag gelezen toen ik met yoga kennis maakte.

1. We nemen genoegen met weinig. We zijn collectief gaan geloven dat yoga bedoelt is om te ontspannen, beter in je lijf te zijn en een fijne ervaring te hebben en ons enige zingeving te verschaffen. Nu is dit allemaal bijzonder waardevol. Maar yoga heeft meer te bieden. Veel meer. Yoga is ontworpen om effect te hebben. Yoga heeft het vermogen om je essentie te onthullen.

2. Vind een leraar of bron van inspiratie die levende ervaring heeft op het pad van yoga. Als yoga je gekozen pad van spirituele ontwikkeling is, dan hoort het doen van sadhana (spirituele beoefening) hierbij. Dat is hoe de methode yoga ontworpen is. Intellectueel begrip is niet goed genoeg, het mooi kunnen vertellen is niet goed genoeg. Daarom is het vinden van iemand in wie het vuur van levende ervaring en kennis brandt zo waardevol. Dit zal je inspireren om dit vuur ook in jezelf te ontsteken en dat zal je helpen bij jouw volgende stap op jouw pad.

3. Doe zelf dagelijkse beoefening om diezelfde levende ervaring in je wakker te maken.

4. Blijf geïnspireerd. Gun je zelf inspiratie die maakt dat je een volgende stap kan zetten op je eigen pad. Inspiratie die maakt dat je in beweging komt. En als je merkt dat je het moeilijk vindt om je te laten inspireren, kies één ding en blijf erbij. Werk ermee tot je het eigen gemaakt hebt. Teveel input is verlammend.

5. Yoga is een methode en gebaseerd op onderliggende principes van menselijke transformatie. Het begrijpen van deze principes helpt je in je eigen beoefening. Ook helpt het om effectieve yogatechnieken te leren herkennen.

6. Deze principes van menselijke transformatie maken lesgeven in yoga logisch. En logica in het lesgeven maakt dat je geen dingen hoeft te verzinnen om mensen mee te vermaken. Lesgeven kan op die manier een structurele methode worden die mensen helpt om de vaardigheden en inzichten te ontwikkelen die maakt dat het levende vuur in hen ook wakker kan worden.

7. Kies een yogamethode waar je voor langere tijd dagelijks mee oefent. Zomaar wat (zelfbedachte) technieken combineren is een ultiem recept voor stagnatie. Het voelt wel goed maar helpt je niet om thuis te komen in je essentie.

8. Van yoga word je geen beter of leuker mens. Yoga is de stelselmatige ontmanteling van je ego structuur en je ik-idee. De technieken van yoga helpen om op alle lagen deze ontmanteling te versnellen. Je wordt niets nieuws of beters. Je her-kent dat wat je altijd al was.

9. Stop met dingen mooier maken dan ze zijn. Als waarheid het doel is, dan heeft het jouw verhaal niet nodig om waar te zijn. De gewoonte om dingen mooier te maken maakt dat je delen van jezelf uit het zicht houdt waardoor ze als onderstroom je leven blijven kleuren. Echtheid en een voorliefde voor waarheid is een waardevol ingrediënt op het pad.

10. Onderzoek je eigen rol in het doorgeven van de yoga illusie aan de volgende generatie. Dat geldt voor iedere docent maar vooral voor iedereen die docenten opleidt. Ideeën zijn krachtig. Niet juist gerichte ideeën kunnen het tegenovergestelde effect hebben van hoe ze vanuit onwetende goedheid bedoelt zijn.

Blijf geïnspireerd en enjoy!

Pieter

Back To Top