Skip to content

Sadhana Intensive – Inner Strength
27 december 2020 – 2 januari 2021

Sadhana dag 1

Houd je rug recht!

Het leren kennen en werken met prana, de levensenergie, is een belangrijk onderdeel op het yogapad. Omdat alles in ons met elkaar verbonden is, start je niet altijd direct op de laag van de levensenergie. Soms is de adem en soms het lichaam de ingang.

Een simpele oefening om via de lichaamshouding de levensenergie beter te laten stromen, is oefenen met het recht houden van je rug. Niet strak, maar een lange en soepele wervelkolom die niet ingezakt is.

Oefen jezelf tijdens het zitten en staan. En juist op de momenten dat je even moe bent, je verveeld oid. zorg dan in ieder geval dat je je rug recht houdt. Je zal merken dat het een verschil maakt.

Zo zal je ook merken dat wanner je met een actieve rechte wervelkolom je social media bekijkt, het een andere ervaring geeft. Als je wervelkolom recht is zal je je niet zo verliezen in wat je ziet.

Sadhana intensive – Dag 2

Blijf met een rechte rug bewust bij iedere ervaring en gevoel.

Vlucht niet in afleiding of in je denken. Blijf erbij. Voel dat het leven ook in alle volheid stroomt als het even ongemakkelijk is.

Het zijn alleen onze ideeën over hoe de wereld en ons leven eruit zou moeten zien, wat maakt dat we het leven niet in alle aspecten kunnen omarmen.

Sadhana Intensive – Dag 3

Je rechte rug is niet star en strak. Je rechte rug wordt gedragen door een soepele en actieve wervelkolom en is een reflectie van je innerlijke houding.

Het heeft tijd nodig om jezelf en je lichaam te herinneren dat je op een andere manier door het leven mag bewegen. Aanwezig, energiek en bereid om bij iedere ervaring in het leven te zijn.

Herinner jezelf er duizend keer aan. Het is normaal dat je het vergeet en dat je weer in je oude vertrouwde houding terugzakt. Maar je lichaam zal de nieuwe manier langzaamaan gaan herkennen en dan komt er een dag dat je oude houding niet meer vertrouwd aan zal voelen.

Sadhana Intensive – dag 4

Vanmorgen was de vierde ochtend van de sadhana. De uitnodiging was simpel: mis geen ademhaling.

Maar om dit te doen zal je vanuit je eigen nieuwsgierigheid moeten gaan ontdekken of dit kan. Wat je erbij helpt en wanneer je het kwijtraakt. Om zo zelf te ontdekken wat het voor je doet.

Zet zelf je volgende stap. Niemand anders kan dat voor je doen. Iemand kan je de weg wijzen, maar je zal zelf het pad moeten gaan.

Jouw wens/verlangen om te ontdekken is de ingang.

Wacht niet op toestemming van buitenaf.

Start nu!

Sadhana Intensive – dag 5

Op het pad van yoga is er zoveel te ontdekken. Iedere keer opent zich weer een nieuw aspect waar je tot nu toe nog niet bewust van was. En hoe prachtig en inspirerend dit ook is, het kan ook een valkuil zijn.

Want je kan moeiteloos verzanden in een overdosis inspirerende dingen, of in nieuw ontdekte stukken van jezelf waar je óók nog wat mee moet. En uiteindelijk doe je niets en blijf je aan de oppervlakte.

Dus leer jezelf aan om, naast je dagelijkse basisbeoefening, met één ding tegelijk te werken.

Geef het je tijd en aandacht. Ontdek de onderliggende overtuigingen en kijk op welke manier het verweven is met jezelf en je leven. Pluis het uit, maak het je eigen en integreer het. Dan pas gaat het echt voor je werken.

Enjoy!

Sadhana Intensive – dag 6

Wanneer je gaat ontdekken welke invloed je wervelkolom heeft op je innerlijke ervaring dan wordt een interessant mechanisme zichtbaar.

Normaal gesproken zijn we gewend om alles wat onze innerlijke stem ons vertelt te geloven, en ons hele systeem gaat zich er dan ook naar gedragen.

Wanneer zo’n verhaal door ons systeem gaat (je bent moe, zielig, je hebt al zoveel gedaan, het is oneerlijk etc.) zakken we de passiviteit in en laten we onszelf en de wereld kleuren door het verhaal.

Maar wanneer je wervelkolom rechtop is, dan is het een stuk lastiger om je eigen moeilijke verhalen te geloven en in de slachtoffer modus te stappen.

Bijvoorbeeld: Ben je moe? Neem rust. Geen tijd om te rusten? Ga niet hangen in je moeheid, leef vol en ga vanavond wat eerder naar bed.

Zo is een actieve wervelkolom toegankelijk en toepasbaar en een mooie ingang voorbij je beperkende verhalen te gaan.

Sadhana Intensive – dag 7

Je hebt geen bovennatuurlijke krachten nodig om dagelijks tijd te maken voor je meditatie. Het vraagt alleen om een heldere en krachtige keuze.

Een keuze om te investeren in dat wat je goed doet.

Na een tijd deze keuze gemaakt te hebben merk je dat het woord goed de lading niet dekt.

Dagelijkse beoefening van werkzame technieken transformeert je op het diepste niveau.

Back To Top