Skip to content

Sadhana Intensive 
3 juli t/m 9 juli 2021

Sadhana dag 1

Er komt een moment dat je denkt dat je al te veel weet of kan om nog aandacht te besteden aan de basistechnieken en principes.

Dit is een gemiste kans. Want een teken van progressie is dat je de basis meer en meer gaat waarderen en dat je de technieken en principes steeds beter voor jezelf kan laten werken.

Want alles wat je al ontdekt hebt op het gebied van je lichaam, je adem, voelen en het richten van je aandacht, kan je nu gebruiken om een nieuwe dimensie in de basis te ontdekken.

En wees niet verrast als dit je hele sadhana naar een nieuw niveau brengt.

Enjoy!

Sadhana intensive – Dag 2

Een van de belangrijkste dingen om te leren in het doen van yogahoudingen en ademtechnieken is dat je precies werkt op het punt dat jouw systeem er het meeste baat bij heeft.

Doe je te weinig, dan zal er geen prikkel ontstaan in het lichaam om mee te groeien naar een nieuwe mogelijkheid.

Doe je te veel, dan zal je hele systeem zich vanuit zelfbescherming afsluiten. Dit gebeurt niet alleen fysiek, maar ook energetisch en mentaal.

Leer daarom om niet vanuit je hoofd je beoefening te doen, maar continue te voelen in je lijf wat de signalen zijn die je vertellen wat voor jou NU de juiste vorm met de juiste intensiteit is.

Enjoy!

Sadhana Intensive – Dag 3

Om te leren hoe je de adem kan gebruiken in je asana’s is het nodig om een aantal basisvaardigheden te ontwikkelen.

Een van deze vaardigheden is om te leren er met je aandacht bij te zijn. Nu weten we allemaal dat dit niet vanzelf gaat.

Dus een goede manier om de aandacht met de adem te verbinden is door actiever te ademen dan je normaal zou doen.

Iedere uitademing is dieper en vollediger zodat er alle ruimte is voor je volgende inademing, die ook dieper en voller is.

Door de adem “te doen” en tegelijkertijd de beweging van je longen, spieren en alle sensaties te voelen is het relatief eenvoudig voor je aandacht om er bij te blijven.

En dwaal je af? Dan kan je direct weer terug naar het “doen” en het voelen van de adem.

Enjoy!

Sadhana Intensive – dag 4

“Maak iedere centimeter een millimeter langer.” Dit is een sleutel die je zal helpen om de yogahoudingen beter te gaan begrijpen.

Zorg dat je hele lichaam actief meedoet (in buigingen, strekkingen en torsies) door alles langer te maken of te activeren. Dit heeft een aantal voordelen:

  1. De levensenergie (prana) gaat krachtiger stromen.
  2. Slapte en passiviteit maakt plaats voor een actieve en sprankelende lichaamshouding
  3.  Je verkleint het risico op pijn en ongemak doordat de houding niet gecentreerd is in één klein deel van je lichaam waar alle beweging plaats moet vinden. Je bent er juist op gericht dat je hele lichaam meebeweegt in de richting van de betreffende houding.

Sadhana Intensive – dag 5

Tijdens het doen van je sadhana (spirituele beoefening) ontwikkelen je nieuwe gewoonten. Je komt tot nieuwe inzichten die zullen doorsijpelen in je dagelijkse leven.

Ontdek hoe je met je onverdeelde open aandacht in het moment aanwezig kan zijn. Het moment in volheid kan ervaren zonder jezelf klein te houden.

Blijf erbij. Zo simpel en zo uitdagend.

Wat het je oplevert? In plaats van continue op zoek te zijn naar het creëren van een betere ervaring, zal je de volheid van “aanwezig” zijn ontdekken.

Dit maakt dat je het leven diep en direct kan ervaren. Ongeacht hoe je je voelt of in welke situatie je je bevindt.

Het leven is er altijd, altijd vol. Het leven half ervaren is niet meer dan een gewoontepatroon dat verandert kan worden.

Blijf erbij. Ontdek en speel ermee!

Sadhana Intensive – dag 6

Het leven is er altijd, altijd vol.

En het is nooit voor je verborgen .

Maar deze volheid kan je alleen ervaren als je je voor alles opent. Iedere moment weer opnieuw.

Voor alles? Ja! Voor het mooie en het lelijke. Voor het inspirerende en het saaie. Voor het schokkende en het verstorende. Voor het rustgevende en het voedende. Voor alles!

Want alles bevat dezelfde hoeveelheid leven.

De menselijke gewoonte om alles te categoriseren maakt dat we ons alleen maar voor bepaalde aspecten van het leven openen.

We openen ons (als het meezit) voor de ervaringen die in onze categorie “goed” en “gewenst” vallen.

Wat als je nu de volheid van het leven ook gaat ervaren in alle andere ervaringen?

Je zal merken dat er uiteindelijk maar een categorie is. En dat is de categorie leven.

Sadhana Intensive – dag 7

Op het pad van yoga is het essentieel om geïnspireerd te blijven.

Want zoals met alles zullen de momenten dat je vol goede zin bent zich afwisselen met momenten dat je enthousiasme iets minder voelbaar is.

Het is waardevol en inspirerend om samen te oefenen, maar het is net zo waardevol om na een periode van samen oefenen het je helemaal eigen te maken. Dit geeft namelijk ook inspiratie en vertrouwen.

Het geeft het vertrouwen dat je zelf de technieken van yoga kan gebruiken en ze voor je kan laten werken. Je ervaart dat je zelf kan oefenen met het verfijnen van de technieken en principes die je geleerd hebt.

Vergeet niet dat yoga altijd over jou gaat. Laat het dus jouw yoga worden. Niet de yoga van iemand anders.

Voel het, adem het, ontdek het in hoe de levensenergie stroomt en in hoe je denken en voelen beweegt.

Er is geen andere plek en geen ander moment waar je het leven kan ervaren.

Enjoy!

Back To Top