Sadhana Intensive
28 mei t/m 4 juni 2022
Sadhana Intensive – dag 1
De yogahoudingen zijn het bekendste onderdeel van het yogasysteem. Hoewel het niet het belangrijkste aspect is, bieden de yogahoudingen een krachtige mogelijkheid om het lichaam te transformeren.
Wanneer de houdingen op de juiste manier worden ingezet wordt het lichaam uitgenodigd om los te laten wat niet vastgehouden hoeft te worden.
Ook zal het lichaam minder dicht en zwaar worden. In plaats daarvan wordt het lichaam lichter en opener.
Deze transformatie maakt dat het lichaam je niet meer afscheidt van het leven maar je juist voller met het leven zal verbinden.
Sadhana Intensive – dag 2
De verschillende yogahoudingen worden gebruikt om de levensenergie (prana) in beweging te brengen. Dit gebeurt door rek, druk, beweging, ontspanning, inspanning en stilte.
Dit effect wordt vele malen versterkt wanneer de adem hierbij wordt betrokken. De relatie tussen de adem en de levensenergie is in het begin vaak nog ongrijpbaar, maar dit zal een steeds directere en voelbaardere verbinding worden.
Een bewuste ademhaling zal de levensenergie in iedere yogahouding op een bewustere en krachtigere manier in beweging brengen.
Deze week gebruiken we niet alleen een volle inademing maar ligt het accent op een volledige uitademing waarbij we tot diep in de onderbuik uitademen. De onderbuik vormt een van sleutels tot het wakker maken van de levensenergie.
Sadhana Intensive – dag 3
In de yogahoudingen werken we met de adem die drie punten raakt. De onderbuik, het gebied van de zonnevlecht en het hart, gevolgd door een diepe en volledige uitademing waarbij de nadruk op de onderbuik ligt.
Nu is iedere yogahouding anders en zal het niet altijd mogelijk zijn om op dezelfde manier de drie punten aan te raken tijdens de inademing.
Daarom is het zo belangrijk om met open en nieuwsgierige aandacht in ieder moment weer te voelen wat dit moment nodig heeft.
Er bestaat geen altijd werkende oplossing of regel voor alle situaties.
De kunst is om steeds weer af te stemmen op wat het moment nodig heeft en hoe je dit in lijn kan brengen met je innerlijke wens.
Dit geldt voor ieder moment van de dag, op je yoga mat en in het dagelijkse leven.
Sadhana Intensive – dag 4
Een onderdeel van de yogische training bestaat uit het transformeren van de subtiele kwaliteiten waaruit je lichaam, energetisch lichaam, en denken zijn gevormd.
De woorden die hiervoor woorden gebruikt in de traditie zijn tamas, rajas en sattva (de guna’s).
Tamas is de kwaliteit van vastheid, stabiliteit en dichtheid. Een teveel hiervan uit zich in traagheid, lethargie, weinig levenslust en sprankeling.
Rajas is de kwaliteit van beweging, transformatie en dynamiek. Een teveel van deze kwaliteit uit zicht in onrust, stress, overactiviteit, nooit genoeg hebben etc.
Sattva is de kwaliteit waarin tamas en rajas in belans gebracht worden en er een staat van harmonie en vervulling ontstaat.
Door bewust een juiste hoeveelheid inspanning en aandacht te gebruiken breng je de delen van jezelf die in tamas zijn in beweging. Doordat deze beweging met beleid wordt ingezet (juiste hoeveelheid rajas) zal je systeem steeds meer haar natuurlijke balans vinden.
Maar dit gaat niet vanzelf. Hier is toewijding, aandacht en beweging voor nodig. Het is bijzonder krachtig om jezelf te oefenen om dingen in volheid en met aandacht te doen. En dan niet een beetje, maar helemaal.
Sadhana Intensive – dag 5
Soms vergeten we dat we van vele jaren hebben gedaan over het ontwikkelen van al onze gewoontepatronen. Dit geldt voor je lichaam (die onder andere gevormd is door je eet en beweeggewoontes), je ademhalingspatronen, je voelen en denken.
Het ont-wikkelen van deze gewoontes en ze vervangen door een beter passende manier kost tijd, aandacht en energie. Dat is een gegeven maar geen probleem.
Ieder moment dat je er voor kiest om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen hoeft dit niet met het einddoel in gedachten. Wanneer je je aandacht, nieuwsgierigheid en enthousiasme in het moment brengt dan is daar al vervulling te vinden.
Wacht dus niet op perfectie tot je kan gaan genieten van wat je nu doet. Nu is het moment om te leven. Het is echt waar dat morgen, later of straks nooit zal komen.
Sadhana Intensive – dag 6
Vanmorgen hebben we een start gemaakt met het maken van de verbinding tussen de bekkenbodem en de kruin tijdens het doen van de asana’s.
Vanuit het yogisch perspectief heeft iedereen een energetisch lichaam waar prana, de levensenergie, doorheen stroomt. Een van de effecten van het doen van yogabeoefening is dat deze levensenergie in alle vrijheid door je heen kan stromen en je zo echt tot leven kan brengen.
Het belangrijkste kanaal in het energetische lichaam wordt in de Indiase traditie ida nadi genoemd. Dit is het kanaal dat de hoofdsnelweg vormt en waar alle chakra’s hun oorsprong vinden. Er wordt vaak gezegd dat dit kanaal zich in de wervelkolom bevindt, en sommigen zeggen iets meer naar het centrum van het lichaam.
Om deze reden is het zo zinvol om te leren het fysieke lichaam te laten strekken tussen de bekkenbodem en de kruin. Dit kan in iedere yogahouding maar natuurlijk ook op de dag.
Wanneer de verbinding tussen de bekkenbodem en de kruin gemaakt is dan zal het voelen alsof je gedragen wordt door een kolom van energie. Deze stroom van energie zal de relatie met jezelf en de wereld in een nieuw daglicht zetten, het is daarmee een belangrijke stap op weg naar leven in diepe verbinding.
Sadhana Intensive – dag 7
Als je een yoga en meditatiebeoefening hebt dan is je vast al opgevallen dat de verschillende onderdelen samen een geheel vormen.
Hierbij heeft de eerste techniek een bepaalde werking en is daarmee een voorbereiding op de daaropvolgende techniek, en zo verder.
Tijdens de beoefening wordt het effect steeds verder versterkt waardoor er een steeds diepere uitwerking kan zijn.
Nu is het bijzonder waardevol om te leren om de verschillende onderdelen van je beoefening in elkaar over te laten stromen zonder onderbrekingen. Je start dus niet iedere keer opnieuw maar je stroomt verder op alle voorgaande technieken.
Sadhana Intensive – dag 8
Herhaling is een belangrijk onderdeel in spirituele beoefening. Het maakt dat het proces van opening en zuivering in beweging blijft en het creëert nieuwe gewoontes.
Nu is herhaling alleen iets dat saai en inspiratieloos wordt wanneer je het niet zelf tot leven brengt. Wanneer je leert om met aandacht en nieuwsgierigheid je beoefening te doen dan komt het tot leven.
Deze levendigheid zorgt dat de technieken beter voor je zullen werken en dat je met steeds meer plezier je beoefening zal kunnen doen.
Wanneer je ooit opmerkt dat je klaagt over saaiheid van herhaling, realiseer je dat je geen slachtoffer bent van de herhaling. Repetitie hoort bij het leven. Breng het moment tot leven door je aandacht en nieuwsgierigheid en saaiheid smelt als sneeuw voor de zon.