Skip to content
Sadhana Sangha - DevaDeva in Lisse

Het pad van dieper zelfonderzoek

In de jaartraining hebben we allemaal onze eigen stappen gezet op het pad van yoga. Het pad van yoga is het doorzien en laten oplossen van de schijnbare tegenstellingen. Het is een proces van ontdekken dat bewustzijn de basis is van je bestaan en altijd aanwezig is in iedere ervaring die je ooit zal hebben. En terwijl de waarheid van wat je bent er altijd is en zal zijn, is het de uitdaging om het in ieder moment te herkennen.

Om de voorwaarden hiervoor te scheppen zijn het pad van yoga, een geïnspireerde groep en begeleiding waardevolle hulpmiddelen. Daarom bieden we voor komend jaar een vervolg aan op de jaartraining met als onderwerp “Het pad van dieper zelfonderzoek.”

Yoga en meditatie jaaropleiding

Thema’s van de jaartraining

De basis voor de jaartraining is het volgen van je eigen pad. Ter ondersteuning hiervan zullen we met aan aantal thema’s werken die je zullen ondersteunen in het nemen van je volgende stap:

Zelfonderzoek en sadhana

Als je voor langere tijd dagelijkse spirituele beoefening doet ga je door verschillende fasen heen. Wanneer zelfonderzoek deel uit gaat maken van je beoefening is het goed om het belang van dagelijkse sadhana te begrijpen. Een valkuil zou namelijk kunnen zijn om te stoppen met de technieken die je de inzichten en realisaties mogelijk gemaakt hebben. Sadhana blijft een essentieel component in het integreren van de inzichten en realisaties in ieder aspect van je leven.

De verschillende facetten van zelfonderzoek

Zelfonderzoek is het deel van het yogapad waar je uiteindelijk je eigen richting in moet vinden. Om beter zicht te krijgen op wat de middelen zijn die je tot je beschikking hebt zullen we de verschillende methoden van zelfonderzoek nader bekijken. Daarnaast leer je de valkuilen herkennen die iedereen onderweg tegen zal komen.

Actieve overgave

Op een wonderlijke manier is overgave een belangrijk aspect van het pad en van het vinden van vervulling in ieder moment op de dag. Het ontdekken van deze actieve overgave geeft inspiratie en brengt sprankeling.

Zoals Yogani zegt: We bereizen het pad allemaal op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Als het ons lukt om ons eigen pad te accepteren en als we zorgvuldig doorgaan met de beoefening van de technieken die we hebben uitgekozen, dag na dag, jaar na jaar, dan is ontwaken verzekerd. Acceptatie is een teken van spirituele vooruitgang. Geen passieve acceptatie.

Dit heeft de jaartraining te bieden:

 • Kom nog krachtiger op eigen benen staan en wordt je eigen autoriteit.
 • Wordt uitgedaagd om te zien welke beperkende overtuigingen je niet meer dienen.
 • Ontvang praktische handvatten om vorm te geven aan je eigen pad.
 • Verdiep en verfijn je eigen dagelijkse beoefening.
 • De mogelijkheid om regelmatig met gelijkgestemden te oefenen en ervaringen te delen.
 • Drie stilteretraites die garant staan voor een versnelling van je proces.
72116398_1640876116046302_7411906490992164864_n

De online lessen

Deze lessen zijn een belangrijk onderdeel van de jaartraining. Het geeft een regelmatige dosis verdieping en inspiratie om verder te ontdekken in zowel je beoefening als het dagelijkse leven.

Iedere bijeenkomst nemen we de tijd om samen te mediteren, is er ruimte om je vragen te stellen en zullen we verdieping vinden in de beschreven thema’s.

Vier woensdagavonden van 19.45 – 21.30 uur.

De retraites

Het jaar is zo ingedeeld dat er tussen de retraites en online lessen geruime tijd zit. Deze tijd is bedoeld om de inspiratie, inzichten en ervaringen je helemaal eigen te maken en te integreren in je dagelijkse leven.

De jaartraining bevat drie stilteretraites waarin we ons volledig kunnen richten op onze beoefening. Dit zijn twee vierdaagse en een vijfdaagse retraite.

4-daagse retraite:

Aankomst: donderdag tussen 11.00 en 12.00 uur

Vertrek: zondag rond 15.00 uur

5-daagse retraite:

Aankomst: woensdag tussen 11.00 en 12.00 uur

Vertrek: zondag rond 15.00 uur

Yoga ruimte

Kosten van de jaartraining in combinatie met:

 • Een eenpersoonskamer met gedeelde badkamer
 • Tweepersoonskamer (tuinkamer) met eigen badkamer
 • Een eenpersoonskamer (tuinkamer) met eigen badkamer – (reservering van de tuinkamer voor twee personen krijgt voorrang)

Hier is bij inbegrepen:

 • 3 stilte retraites inclusief alle lessen, overnachtingen en maaltijden
 • Online lessen met de jaargroep
 • Deelname aan de online sadhana intensives  (optioneel)
 • Deelname aan de AYP verdiepingslessen en oefensessies (optioneel)

Data: 

4-daagse stilteretraites:
15 t/m 18 april
24 t/m 27 juni

5-daagse stilteretraite:
22 t/m 26 september

Online lessen:
De lessen vinden plaats op woensdagavond van 19.45 – 21.30 uur. Wanneer het niet mogelijk is om live bij deze lessen te zijn ontvang je de opnamen zodat je deze in je eigen tijd kan bekijken.

17 februari
17 maart
20 oktober
8 december

Begeleiding: Pieter Scheffe

20220112_092351

Aanmelding jaartraining

Stuur ons een email (info@deva-deva.nl) om je aan te melden voor de jaartraining. Beschrijf daarbij in een aantal zinnen je motivatie.

Voorwaarden en betaling

Corona maatregelen
De groep zal uit maximaal zeven mensen bestaan om ook in 2021 te kunnen voldoen aan de 1.5 meter afstand. Indien er genoeg aanmeldingen zijn voor twee groepen zullen de online lessen gezamelijk plaatsvinden.

Wanneer het vanwege overheidsmaatregelen niet mogelijk is om elkaar fysiek te ontmoeten zullen we de retraites verplaatsen naar een ander moment.

Inhalen
Wanneer je een keer niet aanwezig kan zijn bij een van de online bijeenkomsten dan kan je de opname hiervan op een later moment terugkijken.

Indien je niet bij een van de retraites aanwezig kunt zijn is het in overleg mogelijk om met een andere DevaDeva retraite mee te doen. Dit kan alleen op het moment dat de betreffende retraite niet volgeboekt is.

Betaling
Na de goedkeuring van je aanmelding voldoe je de aanbetaling van € 250.- om je aanmelding definitief te maken. Vervolgens is het mogelijk het resterende bedrag in één keer of twee keer te voldoen of om in 12 maandelijkse termijnen te betalen. Als je kiest voor de betaling in termijnen moet de laatste termijn voor 1 december 2021 voldaan zijn.

Met het inschrijven voor de jaartraining ga je een betalingsverplichting voor de gehele jaartraining aan. Bij tussentijdse opzegging blijft het volledige bedrag van de jaartraining verschuldigd. Wanneer het volledige bedrag al voldaan is zal er geen restitutie plaatsvinden.

Je bent in betalingsverzuim op het moment dat de vervaldatum van de factuur is verstreken en niet voldaan is aan de betaling in de overeengekomen termijnen. DevaDeva verstuurt na het verstrijken van die datum een betalingsherinnering en geeft je de gelegenheid binnen tien werkdagen na ontvangst van deze betalingsherinnering alsnog te betalen.

Back To Top